Openingstijden
Ma - Vr: 8:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00 (Op vr tel bereikbaar van 8:00 - 12:00)

0227-822846

Chirurgische ingrepen

Een van de meest voorkomende chirurgische handeling in onze praktijk is het trekken van een tand of kies.
Maar ook kleine operaties aan het tandvlees of het plaatsen van een hechting valt hieronder.

Onze praktijk is niet ingericht voor het plaatsen van implantaten.
Voor dit soort behandelingen zullen wij u door verwijzen naar een specialist.

Mocht een chirurgische behandeling niet kunnen worden uitgevoerd in de praktijk, bijvoorbeeld door ongewone wortelvorming of verstandskiezen die nog in de kaak zitten, dan wordt er een verwijzing gestuurd naar de kaakchirurg.
Deze zal de behandeling bij u uitvoeren.

Het trekken van een tand of kies

Voorbereiding

Als u een afspraak heeft voor het trekken van een tand of kies moet u van tevoren gewoon goed eten. Slikt u medicijnen, neem die dan gewoon in.
Gebruikt u antistollingsmedicatie, meldt dit dan ruim van tevoren. In sommige gevallen zou het namelijk noodzakelijk moeten zijn om een paar dagen voor de behandeling hiermee te stoppen.
Het is overigens altijd raadzaam een lijstje bij u te hebben met de geneesmiddelen die u gebruikt zodat uw patiëntenkaart altijd up-to-date blijft.

Hoe wordt een tand of kies getrokken?

Het trekken van een tand of kies gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving.
Zodra de verdoving goed werkt, trekt de tandarts met een tang de tand of kies eruit. Meestal met een draaiende of wrikkende beweging.
Dit zal vervelend aan voelen door een drukkend gevoel, en u zult misschien iets horen kraken, maar de behandeling hoort verder geen pijn te doen door de verdoving.

Wordt de wond gehecht?

Of er gehecht wordt, hangt onder meer af van de grootte van de wond en van het aantal extracties in hetzelfde gebied. Wij gebruiken daarvoor zelfoplossend hechtdraad.
Wordt er niet gehecht? Dan zal de wond voor 15-20 minuten middels een gaasje worden dichtgedrukt.

Welke klachten kunnen optreden na het trekken van een tand of kies?

Pijn

De plaatselijke verdoving is na gemiddeld twee tot vier uur uitgewerkt.
U kunt dan napijn krijgen.
Deze is meestal goed te bestrijden met pijnstillers als Ibuprofen en paracetamol 500 mg (verkrijgbaar bij drogist of apotheek). Wij raden aan alvast een pijnstiller te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt.
Gebruik géén aspirine! Dit heeft een negatieve invloed op de bloedstelping.

Nabloeding

Het eerste uur na de ingreep kan de wond nog een beetje nabloeden. Wanneer de wond opnieuw gaat bloeden of het bloeden toeneemt, neem dan een gaasje (bijv. 5 x 5 cm) of een schone zakdoek en maak daarmee uw mond schoon en droog. Zeker niet spoelen! Vervolgens neemt u een tweede gaasje en vouwt dat in elkaar. Als u geen gaasje heeft, kunt u ook een knoop in een schone zakdoek leggen. Leg het opgevouwen gaasje of de ‘knoop’ op de wond. Bijt uw mond vervolgens stijf dicht en houdt dat een half uur vol. Bedoeling is dat er constante druk op de wond wordt uitgeoefend. Blijft de wond daarna nog bloeden, neem dan contact op met uw tandarts.

Koorts

Een beetje koorts na het trekken is normaal. Loopt de temperatuur op tot 39 graden of meer, neem dan contact op met uw tandarts of kaakchirurg.

Zwellingen

Na het trekken van een kies kan zwelling optreden. Deze zal na twee tot drie dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam afnemen. Om de zwelling te verminderen, kunt u direct na het trekken uw gezicht wat afkoelen. Bijvoorbeeld door een washandje met daarin een plastic zakje met ijsklontjes of een icepack tegen uw gezicht te houden, op de plaats waar de tand of kies is getrokken. Indien de zwelling blijft toenemen of wanneer u slikklachten krijgt, moet u contact opnemen met uw tandarts of kaakchirurg.
In de avonduren en weekenden neemt u hiervoor contact op met de dienstdoende tandarts.

Ontstekingen

Ontstaat er een kloppende pijn, enkele dagen na het trekken van de tand of kies? Dan kan dit een teken zijn dat de wond ontstoken is.
Slik waar nodig pijnstillers en neem contact met ons op voor het controleren van de wond.
De tandarts zal deze ontsmetten en als nodig een antibiotica voorschrijven.
Een wond ontsteekt eerder wanneer u de eerste dagen na de behandeling, tabak nuttigt.

Geneest de wond snel?

Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. De wond geneest het best wanneer het bloed in de wond goed kan stollen. Spoel daarom de eerste dag uw mond niet; hiermee verwijdert u het bloed. Drinken mag natuurlijk wel uitgezonderd van alcoholhoudende dranken.
De dagen hierna kunt u eventueel drie maal per dag spoelen met lauw-warm zout water.

Wat is slecht voor de genezing?

Alcohol en roken vertragen de wondgenezing. Laat ook geen pijnstiller smelten op de pijnplek. Sommige pijnstillers kunnen hier extra irritatie veroorzaken.

Wanneer kunt u weer eten?

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u voorzichtig eten en drinken. Probeer zoveel mogelijk aan de andere zijde te kauwen, zodat er zo min mogelijk eten in de wond komt. Wacht altijd met kauwen totdat de verdoving helemaal is uitgewerkt, anders bijt u op uw wang of lip.

Wanneer kunt u weer tandenpoetsen?

Na het trekken van een tand of kies kunt u weer normaal poetsen. Wees wel een beetje voorzichtig op de plaats(en) waar zojuist is getrokken.
Wanneer de tandarts bellen?

Als u meer dan 39 graden koorts heeft, de zwelling en/of pijn na vier of vijf dagen nog toeneemt of als u een nabloeding heeft.